Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
-
  • M&V Bar Lorville 1
  • M&V Bar Lorville 2
  • First Light
  • Main Theme
  • V
  • Majesty of Space
  • Mind Games
  • The Rebel Path
  • Sabre Raven (Trailer)
  • Мусорщики
  • To Hell and Back
  • Wushu Dolls
  • Orison Voyager Bar
  • The Sacred And The Profane
  • Rite Of Passage
  • Extraction Action
  • Patri(di)ots
  • Scavenger Hunt
  • Outsider No More
  • Never Fade Away
  • Work In Order
  • Technology
  • Gateway
  • Lovely Day
  • Ustawienia:

Recommended Posts

Witam! 

Podzielę się z wami moim doświadczeniem z Tobii eye tracker 5. Jeżeli zainteresuje Cię i zdecydujesz się kupić ale czegoś nie wiesz - pytaj śmiało pomogę 🙂

tobi_eye_tracker_5_b.jpg tobi_eye_tracker_5_d.jpg tobi_eye_tracker_5_c.jpg

Tobii eye tracker 5 ! Mam teraz już 3 dni użytkowania za sobą i wydaje mi się , że ustawiłem Tobiasza tak jak chciałem i tak jak należy. Porównując do kamerki internetowej to jakby próbować porównać umiejętności latania pingwina i orła bielika. Tobii i jego możliwości śledzenia ruchu oczu to coś niesamowitego dodającego wyższy level imersji. Rozglądanie się na boki jest naprawdę bardzo przyjemne , płynne i praktycznie zawsze wracasz do pozycji „neutralnej” . Autocentralizowanie jest  bardzo dobre i widać to gołym okiem jak po zmianie pozycji głowy i powrocie Tobii niejako wyśrodkowuje delikatne niechciane odchyłki. Owszem już parę razy zdarzyło mi się totalnie zgubić centrum patrzenia . Były to przypadki podczas QT kiedy to chwyciłem za komórkę i całą trasę odwróciłem wzrok całkowicie w dół pochylając się przy tym . Po odlepieniu się od smartfona obraz był skierowany  stanowczo za mocno w górę . Sposób na to ? Prosty  wystarczy bind na reset pozycji i gotowe . Podczas całej gry kiedy to nie odwracałem wzroku od monitora praktycznie 0 problemów . Kiedy chciałem użyć paneli w kokpicie - no cóż trzeba nauczyć nie ruszać głową . Totalnie stop ! Inaczej cały czas się obraz będzie nam ruszać . Ale kiedy w bezruchu - są delikatne ruchy kamery ale nie na tyle uciążliwe żeby nie móc  bez problemowo obsługiwać kokpit. Być może nie ustawiłem jeszcze wszystkich opcji dobrze . Może jest jakaś która spowalnia gesty podczas przybliżania . Co do samego śledzenia oczu jest to coś niesamowitego. Bardzo precyzyjne i bardzo szybko reaguje na ruchy - praktycznie natychmiastowo łapie ruch oczu. Namierzanie przeciwnika rakietami ? Wystarczy patrzyć się na cel aby go ztargetować i trzymać cały czas w zielonym kółeczku na full.

image.png

Również samym patrzeniem można odchylać kamerę.
Jest to o wiele delikatniejsze niż ruch głową ale bardzo przydatne aby na szybko zerknąć na nie mieszczące się w zasięgu kadru ekrany bez konieczności ruszania głową. Jedyny minus jaki dostrzegłem i w kamerce i w tobiaszu to przemieszczanie się fotela bądź wykrzywianie pozycji siedzenia .

Nie ma chyba osoby która przez 5 godzin siedzi w fotelu w totalnym bezruchu. Przy zmianie pozycji w prawo lub lewo oczywiście zmieniamy środek w grze. Jest to na razie jedyny mankament jaki dostrzegłem . Kadr przesuwa się ale nie na tyle żeby utrudniało grę lecz zwyczajnie np. Celownik z okienkiem qt są rozjechane. Bez użycia eye trackingu/head trackingu niektóre statki zwyczajnie mają te celowniki rozjechane. Natomiast przy użyciu Tobiasza i po poprawieniu pozycji jestem w stanie zrównać je ze sobą idealnie . Dodam jeszcze że tak jak producent zaleca (max screen  27” z ratio16:9 i 30” z ratio 21:9)  tak telewizor się nie nadaje do tobiego . Jest nieprecyzyjny i gubi osiowość . Koniec końców Tobii to rewelacyjne urządzenie z kategorii tych które nie wymagają zakładania na głowę żadnych markerów do trackingu . Nie noszę okularów ale z tego co mi wiadomo nawet w okularach Tobii radzi sobie bez problemowo. Tak więc 5 punktów dla gryffin…. Dla immersji ! Haha.

tobi_eye_tracker_5_e.jpg tobi_eye_tracker_5_a.jpg
Update: Dodane screeny ~S.

• Like 1
  • Thanks 2

Jeżeli zaczynasz przygodę z Star Citizenem a moje materiały Ci pomogły - zachęcam Cię również do skorzystania z mojego  Refferal Linku  STAR-YSQB-DL4M  który pomożę Ci na start zgarnąć dodatkowe 5,000 UEC  na dobry początek gwiezdnej przygody .

Cześć,

Posiadam Tobii od ponad roku i powiem wam, że w Star Citizen to urządzenie lśni. Można troszkę utrudnić sobie rozgrywkę, używając urządzenia nawet przy celowaniu z broni w trybie FPS, jednak znacząco zwiększa to imersję.
Jedynie przy karabinach snajperskich Tobii jest nie do użytku, przez narzucony czarny overlay podczas celowania.
Do latania niezbędny - moim zdaniem najlepsze urządzenie trackingowe (mając na myśli koszt wygodę i możliwości) rozwiązanie ze wszystkich dostępnych na rynku.

Najfajniejszy moment jak możesz obrócić się, siedząc za sterami statku. Następnie widzisz swoją załogę, która robi coś głupiego za plecami - Bezcenne.

Na załączonym zrzucie ekranu widać jedyną grzeczną osobę na statku.

ScreenShot-2022-03-29_19-44-35-A22.jpg

• Like 1
  • Thanks 1

The Prophet vZay  WolvesDuo_7b.png.91b79a4dc26563e28e39d184ec15e6dd.png   Wolves of the Eclipse

Cześć, witaj!

Właśnie dostałem na urodziny Tobii eye tracker 5. Mega sprawa. Mam problem i jednocześnie szukam pomocy, ponieważ mam problemy z dobrym ustawieniem Tobii w StarCitizen. Czy ktoś macie jakieś sprawdzone swoje ustawienia? Totalnie nie mogę nic znaleźć w internetach.

Pozdrawiam,

Artur

• Like 1

Tobiego ustawia się pod dany ekran i pozycję siedzącą + własne preferencje. Odległość od monitora ma znaczenie i tak samo jaki to monitor , duży , mały czy też może zakrzywiony. 
Trzeba pamiętać że producent z tego co pamiętam zaleca nie większy monitor niż bodajże 27cali. Im większy monitor tym mniej precyzyjnie będzie działać Tobii. Im dalej siedzisz również Tobii będzie mniej dokładny . 

Co do samych ustawień to każdy lubi po swojemu ale ja polecam zmniejszyć czułość na oczach (gaze) kosztem zwiększenia czułości na głowę . Zwiększyć tak samo opóźnienie reakcji oczu . Prócz samej czułości można też manipulować tym jak szybko Tobii ma reagować na nasze ruchy oczu . Przy walce zauważyłem lepiej jest kiedy Tobii ma takiego delikatnego „laga” na oczach . Czasem się zdarza na sekundę przerzucić wzrok w drugie miejsce żeby tylko coś skontrolować podczas gdy jesteśmy w pełni skupieni na celu. I beng w tym momencie jak Tobii ma standartowe ustawienia prawie natychmiastowo samym ruchem oczu kamera podąża za nami . Ja dodałem na to opóźnienie i mi takie coś pasuje . Lekko podkręciłem zakres ruchu głową - wiąże się to też z większymi drganiami przy obracaniu głowy - tzn jak obrócisz głowę to utrzymanie stabilnie kamery jest ciut cięższe bo czułość podkręcona . Aby to zrekompensować w pozycji neutralnej trzeba też podkręcić deadzone czy też tam centerzone tak by patrząc się prosto w ekran nie wzbudzać Tobiego każdym małym drgnięciem głowy . 

Reszte ustawień to tak naprawdę jest metodą prób i błędów . Delikatnie podkręć tu delikatnie zmniejsz tam i próbuj wyczuć sprzęt jak Tobie będzie wygodniej - szybko lub wolno . Ja ustawiałem go chyba z 2 tygodnie :D

Jak będę mieć kompa pod ręką to zrobie Ci screeny moich ustawień ale pamiętaj że nie koniecznie te ustawienia będą pod Ciebie pasowały 

Jeżeli zaczynasz przygodę z Star Citizenem a moje materiały Ci pomogły - zachęcam Cię również do skorzystania z mojego  Refferal Linku  STAR-YSQB-DL4M  który pomożę Ci na start zgarnąć dodatkowe 5,000 UEC  na dobry początek gwiezdnej przygody .

Jeśli podeślesz swoje ustawienia to będzie mi łatwiej już ustawiać wszystko pod siebie 🙂 Potrzebuję jakieś bazy do działania 😄

Na samym dole już nie robiłem kolejnego screena ale jest ostatnia opcja - autocenter -   włączona 

Za wiele od standartowych ustawień pewnie się nie różnią  ale drobne zmiany wystarczą żeby poczuć efekt 

ScreenShot-2024-01-11_15-48-09-DF2.jpg

ScreenShot-2024-01-11_15-48-15-41E.jpg

ScreenShot-2024-01-11_15-48-19-689.jpg

ScreenShot-2024-01-11_15-48-24-9F7.jpg

ScreenShot-2024-01-11_15-48-32-6A1.jpg

Edited by Norbeusz
  • Thanks 1